Grave

11 - Grave

Vi står her i et tilsyneladende urørt fjeldlandskab. Men når man kigger nærmere efter vil man kunne se, at der er hentet mange sten hertil og derefter er de lagt i bestemte formationer. Dette er Inuits gamle gravplads fra før kristendommen blev indført i løbet af 1700-tallet. Her på området er der registreret 140 grave og hver grav kan indeholde flere kroppe. Det er ganske normalt at finde gravene her i fjeldet over en tidligere boplads – og det er også normalt at finde gravene med en så smuk placering, som det vi ser her. Man har vist de afdøde respekt ved at give dem den bedste plads at hvile på.

I den før kristne periode havde vi en opfattelse af, at det enkelte menneske bestod af tre elementer: En krop, en sjæl og et navn. Ved dødsfald ville sjælen fortsætte til en verden enten i himmelen eller i havet – begge steder var gode steder og man skal ikke blande det sammen med andres religioners forestilling om himmel og helvede.

Kroppen fra den døde ville blive begravet og forgå. Navnet vil blive tilgængeligt for nyfødte og dermed bliver navnet en del af en reinkarnation. Denne tradition med at give et navn videre til et lille barn er stadig i brug i Grønland, men ikke alle bruger det. Det er en af de traditioner som binder det grønlandske samfund meget tæt sammen i sociale relationer.

Ved indførslen af kristendommen i løbet af 17 og 18 hundrede tallet gik man over til at begrave i kister. I nogle tilfælde finder vi også kister i meget gamle grave fra 1600-tallet. De kan være fra nogle af de hvalfangere og købmænd, der kom hertil fra Europa.

I dag kan du se flere kristne kirkegårde i og uden for Ilulissat - den nyeste er på vejen til lufthavnen.

Alle gravene her er fredet efter den grønlandske fredningslov. Hold dig derfor mindst to meter væk fra alle grave og flyt aldrig sten eller læn dig ind over gravene for at kigge ind. Vis respekt for vores forfædre.

Vi er nu på vej tilbage til Isfjordscentret. Fortsæt med at følge de blå markeringer. Vores sidste stop bliver ved Seqinniarfik eller Holms Bakke, hvor folk vil samles hvert år den 13. januar. Hør mere om dette og den særlige gæst der kommer på netop den dag i vores næste stop.

UNESCO - Dansk Audio Guide (34 min.)
  1. 1 - Velkommen
  2. 2 - Geologi
  3. 3 - Flora
  4. 4 - Dyreliv
  5. 5 - Bosættelsen
  6. 6 - Fælleshuset
  7. 7 - Stenalderen
  8. 8 - Kællingekløften
  9. 9 - Isen
  10. 10 - Dorset teltring
  11. 11 - Grave
  12. 12 - Holms Bakke
  13. 13 - Om vores arbejde