4 - Dyreliv

Dyrelivet i Sermermiut-dalen varierer meget i løbet af året. Vi har nogle dyrearter, som lever hele deres liv her og så har vi vandrende arter, som kun kommer på besøg om sommeren.

Af landpattedyr har vi kun haren og ræven. Er du heldig kan du se den snehvide hare i fjeldet. Ræven kommer også forbi en gang imellem, men man skal som regel være tidligt oppe for at se den, før den trækker sig tilbage til sit skjul, hvor den opholder sig om dagen. De større landpattedyr, såsom rensdyr og moskusokser, findes ikke i dalen. De lever syd for fjorden.

Du er ret mange fugle i dalen: ravne, sneugler og ryper er traditionelt de eneste arter, der overvintrer her, men efterhånden som klimaet bliver varmere ser vi nu også flere småfugle, der opholder sig her vinteren over.

I maj måned besøger mange canadagæs græsarealerne i dalen. De fouragerer efter forårstrækket og trækker derefter ind til fjeldsøerne for at yngle, inden sommeren for alvor sætter ind.

I mindre søer i og omkring Ilulissat kan du være heldig at se den lille Odinshane. I modsætning til de fleste andre fuglearter er det hos Odinshønsene hunnen, der iklæder sig en farverig fjerdragt og tager føringen i parringen. Efter æggene er lagt, er det så hannen, der har ansvaret for at udruge æggene og passe ungerne.

Havørn, sneugle, vandrefalk og jagtfalk er rovfugle, der findes generelt i Grønland og som til tider også kan ses her i området.

Når du nu om lidt kommer ned til vandet, vil der også være mulighed for at se nogle af havets pattedyr, men du skal være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Ringsælen lever i isfjorden året rundt, og grønlandssælen kommer om sommeren efter den har ynglet ved New Foundlands kyst - så hvis du ser en sæl stikke snuden op, kan det meget vel være en af disse to arter. Du kan også være heldig at se en hval. Grupper af pukkelhvaler migrerer hertil om sommeren for at spise i det næringsrige arktiske hav. Pukkelhvalen er let at kende på de lange finner foran – Pukkelhvalen kommer normalt til overfladen for at trække luft 4 til 5 gange, hvorefter den dykker og vinker farvel med halen.

UNESCO - Dansk Audio Guide (34 min.)
  1. 1 - Velkommen
  2. 2 - Geologi
  3. 3 - Flora
  4. 4 - Dyreliv
  5. 5 - Bosættelsen
  6. 6 - Fælleshuset
  7. 7 - Stenalderen
  8. 8 - Kællingekløften
  9. 9 - Isen
  10. 10 - Dorset teltring
  11. 11 - Grave
  12. 12 - Holms Bakke
  13. 13 - Om vores arbejde