Her til podie 2 har vi denne gang fundet en fin og klar isklump.
Når vi finder en isklump med sådan et udseende er der ligesom to muligheder:
Det mest sandsynlige er, at denne isklump er dannet ved at smeltevand et sted på indlandsisen eller gletsjeren er frosset til is. En ganske simpel proces, der sker konstant. Der er jo enorme mængder af smeltevand i løbet af sommerhalvåret og når kulden sætter ind fryser smeltevandsfloderne til is. Vi kan ikke sætte nogen alder på sådan en klump is.
Men når vi nu står over for en klar klump is, kan jeg alligevel ikke lade være med at fortælle om en speciel gammel form for is, som findes dybt nede i indlandsisen – en isform, som i udseende ville svare til den vi står over for her:
Til podie 1 forklarede jeg, at dannelsen af isen på indlandsisen sker ved, at sneen falder - bliver til firn - og nede i ca. 80 meters dybde bliver firnen til is med indlejrede luftbobler. Herefter sker der større og større kompression og de enkelte lag presses tyndere og tyndere.
Nede i en dybde på ca. 1.500 meter ændres isens struktur igen på grund af trykket. Der sker en ændring fra hexagonal til kubisk krystalstruktur og det gør det muligt for luftmolekylerne at bevæge sig ind i krystalstrukturen – boblerne forsvinder og det er med til at ændre farven på isen. Boblerne reflekterede tidligere alle solens stråler – nu hvor boblerne er forsvundet og krystalstrukturen har ændret sig, ser vi at især lysets blå farvespektrum reflekteres og vi ser derfor is med en smuk blå farve.
Den type is, som jeg lige har beskrevet, kan have en alder imellem 12.000 og 120.000 år. Men det er altså ikke særlig sandsynligt, at det er sådan en vi har med at gøre her – og det skyldes, at denne gamle type is meget sjældent kommer ud med en gletsjer.